Shiatsu, wat, hoe en voor wie?

head-650878_1280

Shiatsu, het is Japans voor vingerdruk. Dit is een nieuwe benaming voor de oudste vorm van geneeskunde ter wereld. Het genezen door middel van je handen.

De behandeling kan gebeuren met manipulaties en krachtige druk, of zachtaardiger, met subtiele druk en strekkingen, of met handoplegging.

Mensen zijn vaak wel bekend met acupunctuur, maar shiatsu is waarschijnlijk ouder dan deze vorm van therapie. Wellicht zijn de acupunctuurpunten en meridianen oorspronkelijk ontdekt door aanraking.

De massage wordt uitgeoefend middels een duim of hand die druk geeft op een aantal punten op het lichaam. Hierbij is de gever ook kalm en ontspannen waardoor het weinig actief overkomt, wat wel geldt voor het verbruik van energie. Maar op een subtiel niveau ondergaat de energie van het lichaam van de ontvanger een grote verandering.

Er zijn eigenlijk maar weinig klachten die met behulp van shiatsu niet in zekere mate verlicht kunnen worden. De kundigheid van de gever is hiervan afhankelijk. Hoe groter de kracht en kundigheid van de geefster, hoe beter de resultaten zullen zijn.

Behandelaars merken op dat sommige ontvangers beter reageren dan anderen, zelfs als de klachten van gelijke aard zijn. De Chinese filosofie noemt dit verschijnsel yuan. Yuan is de kracht van de energetische aantrekkingskracht die er tussen 2 individuen kan zijn. Yuan is er tussen geliefden en familieleden, maar ze kan toenemen, afnemen of verdwijnen. Ze verbind vrienden met elkaar en ze kan bestaan tussen arts en patiënt. Hoe groter de yuan tussen arts en patiënt, hoe succesvoller de behandeling zal zijn. Onderzoek heeft aangetoond dat aanraking een taal is die via het lichaam met de emoties communiceert.

Klachten ontstaan vaak in tijden van stress. Emoties die we niet uiten of te lang aanwezig zijn kunnen vast blijven zitten in ons lichaam. De klachten die het meest met stress te maken hebben zijn:

 • Slapeloosheid
 • Ongerustheid of depressiviteit
 • Spierspanningen
 • Hoofdpijn
 • Spijsverteringsproblemen
 • Menstruele onregelmatigheden
 • Geringe weerstand tegen infecties

Shiatsu helpt ook bij storingen in het menselijk stelsel van spieren en botten. Het kan erg effectief zijn bij:

 • Rugpijn
 • Synovitis (chronische gewrichtsaandoening)
 • Verstuikingen en verrekkingen
 • Stijfheid in nek en schouders
 • Gewrichtspijn

Naast het verhelpen van klachten is shiatsu natuurlijk ook fijn om te ondergaan als je zogezegd in balans bent. Shiatsu werkt namelijk preventief en kan daardoor ervoor zorgen dat je minder vatbaar bent voor zowel intern als externe ziekmakende factoren.

 

Deel tekst: Shiatsu in theorie en praktijk, Carola Beresford-Cooke / Het nieuwe shiatsu boek, Paul Lundberg                                                                                                                      Afbeelding: Pixabay

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: