Skip to content

Wat is het verschil tussen shiatsu en acupunctuur?

Shiatsu en acupunctuur zijn beide benaderingen volgens de Traditionele Oosterse geneeskunde die gericht zijn op het herstellen van de energiebalans in het lichaam en het bevorderen van gezondheid. Ze delen enkele overeenkomsten, maar er zijn ook significante verschillen tussen beide therapieën:

 1. Behandelingsmethode:
  • Shiatsu: Shiatsu is een vorm van massage waarbij therapeuten handmatige druk uitoefenen op specifieke punten op het lichaam, bekend als meridianen, om de energiestroom (qi) te stimuleren en blokkades te verwijderen. De therapeut gebruikt voornamelijk zijn of haar handen, duimen, vingers, ellebogen en knieën om druk uit te oefenen.
  • Acupunctuur: Acupunctuur maakt gebruik van dunne naalden die op specifieke acupunctuurpunten in het lichaam worden ingebracht. Deze naalden stimuleren de energiestroom en helpen bij het herstellen van de balans in het lichaam.
 2. Fysiek contact:
  • Shiatsu: Shiatsu is een hands-on therapie waarbij de therapeut rechtstreeks contact maakt met de cliënt door middel van fysieke aanraking en druktechnieken.
  • Acupunctuur: Acupunctuur impliceert het inbrengen van naalden in de huid, wat betekent dat er geen directe fysieke aanraking is tussen de therapeut en de cliënt.
 3. Pijngevoel:
  • Shiatsu: Shiatsu is over het algemeen niet pijnlijk, hoewel sommige drukpunten als gevoelig kunnen worden ervaren.
  • Acupunctuur: Bij acupunctuur kunnen de naalden soms als prikkelend of licht pijnlijk worden ervaren, maar dit ongemak is meestal minimaal en van korte duur.
 4. Kleding:
  • Shiatsu: Bij shiatsu kan de cliënt doorgaans gekleed blijven in comfortabele kleding, omdat de therapie niet vereist dat er naalden worden ingebracht.
  • Acupunctuur: Bij acupunctuur moeten doorgaans delen van het lichaam blootgelegd worden waar de naalden worden geplaatst, dus de cliënt kan gevraagd worden om kleding uit te trekken of speciale kleding te dragen.
 5. Toepassing:
  • Shiatsu: Shiatsu wordt vaak toegepast om stress te verminderen, ontspanning te bevorderen, spierspanning te verlichten en het algemene welzijn te verbeteren.
  • Acupunctuur: Acupunctuur wordt breder ingezet voor verschillende gezondheidsproblemen, waaronder pijnverlichting, behandeling van chronische aandoeningen, verlichting van allergieën, stressmanagement en meer.

Het belangrijkste verschil tussen shiatsu en acupunctuur is de behandelmethode, waarbij shiatsu draait om handmatige druktechnieken en acupunctuur om het inbrengen van naalden. Beide therapieën hebben hun eigen voordelen en toepassingen, en de keuze tussen hen hangt af van de specifieke behoeften en voorkeuren van de cliënt. Wanneer je niet weet wat het beste bij jou past, is het goed om dit samen te bespreken. Schroom niet om contact op te nemen.