Skip to content

Yin en Yang

Donker – Licht

Koud – Warm  

Traag – Snel 

Zacht – Hard 

Stil – Beweeglijk 

Yin en yang scheppen elkaar, lopen in elkaar over, kunnen niet afzonderlijk van elkaar en controleren elkaar. Ze zijn altijd in beweging.

De hemel is tot stand gekomen door een opeenhoping van Yang: de aarde is tot stand gekomen door een opeenhoping van Yin. Water en Vuur zijn de symbolen voor Yin en Yang; Yin en yang zijn de bron van alle kracht en het begin van alles in de schepping. Yang stijgt op naar de hemel; Yin daalt af naar de aarde. Zo vertegenwoordigt het universum beweging en rust, die gecontroleerd worden door de wijsheid van de natuur. De natuur verleent de kracht om te verwekken en te groeien, te oogsten en op te slaan, te beëindigen en opnieuw te beginnen. 

                                                                                       Ilza Veith, Nei Ching                                                                                                 

 

We kennen allemaal het symbool van Yin en Yang.

Maar waar staat het nu voor? Het is niet in een paar zinnen uit te leggen om het goed te kunnen begrijpen. Het is een symbolische weergave van een proces dat universeel toegepast kan worden. 

Als we kijken naar water en vuur, koude en warmte, dan weten we dat water het vuur kan blussen. Warmte op water geeft damp. Warmte stijgt.

Zo spreken we in seizoenen over de winter als een Yinne periode ten opzichte van de zomer die weer Yang is. 

Yin is materie, Yang is de beweging. Vrouwen zijn Yin, mannen zijn Yang. 

De processen van onze menselijke bewegingen kunnen ook gezien worden in Yin en Yang.

Vanaf onze geboorte zijn we op ons hoogste niveau Yang om in ons hoogste niveau van Yin op onze oude dag wat trager en meer overwogen te zijn.

Wanneer we slapen zijn we op ons meest Yin en wanneer we overdag in beweging zijn in het meest Yang. Het is dus altijd relatief.

De interne organen van ons lichaam kennen een iets vaster gegeven. De ‘holle’ organen zijn Yang en vervullen onze verterende en uitscheidende functies door zich steeds te vullen en te legen (beweging). De vaste organen die zorgen voor opslag en assimilatie zijn de Yinne organen (materie).

Het netwerk van organen wordt in de Chinese geneeskunde ingedeeld in Yin en Yang-paren.

Yin Yang
Milt Maag
Lever Galblaas
Nier Blaas
Hart Dunne darm
Long Dikke darm

De Chinese geneeskunde gaat dus heel erg uit van de basisprincipes. Er is altijd een Yin en een Yang kant. 

Bij ziekte gaat men uit van een onbalans tussen Yin en Yang. Er is dan sprake van een teveel of een tekort van het een of ander. Koude (yin) of Hitte (yang) kunnen tekort zijn in het lichaam of er is een overschot. En soms lijkt het een overschot, omdat er een tekort is van de ander. Zoals eerder gezegd; alles is relatief.

Onze voeding kan heel erg helpen om evenwicht te bewaren. Ben je kouwelijk aangelegd? Drink dan liefst alleen warme dranken, maar ook energetisch warm zoals gemberthee of een andere kruidige thee zoals kaneel. Groene thee werkt zeer verkoelend, dus dat is niet aan te raden bij koude symptomen. In de zomer daarentegen kan groene thee wel weer verfrissend werken ondanks dat het een warme drank is.

Kortom, bij voeding moeten we dus ook denken aan yin en yang en wat past bij onze constitutie.

Meer weten? Stel gerust je vragen via mail of bezoek mijn praktijk voor een uitgebreid advies.