Skip to content

Goudsbloem – Het gouden medicijn

Als je in aanraking komt met Chinese geneeskunde, dan kom je ook in aanraking met de werking van kruiden. Hoewel ik geen herbalist ben en geen verstand heb van de Chinese kruiden, ben ik wel erg geïnteresseerd in de westerse kruiden toepassingen. Want onze natuur heeft erg veel te bieden en wat op het land groeit is natuurlijk minder schadelijk dan medicijnen.

Zo zijn er diverse kruiden die ik als thee drink wanneer ik de behoefte voel: venkelthee wanneer ik net iets te zwaar getafeld heb; kattenkruid als ik last heb van menstruatieklachten en goudsbloem voor inwendig balans van de gal en lever.

Over deze laatste wil ik graag meer met jullie delen. Goudsbloem is voor vele toepassingen te gebruiken, zowel inwendig als uitwendig. Deze plant groeit voornamelijk in Zuid-Europa en daar groeit hij het hele jaar door. De plant geeft mooie licht oranje of gele bloemen. Vroeger werd de plant ook wel als weerprofeet gezien, want als de bloemknoppen ’s morgens om 7 uur nog dicht waren, dan zou er op die dag regen vallen. Wij kennen de plant alleen nog maar in gekweekte vorm, maar het is een plant dat groeit als onkruid en dat komt goed uit aangezien het een zeer nuttig en veelzijdige plant is.

Goudsbloem ruikt heel sterk en niet perse lekker. Zoals bij meerdere planten kunnen we dit zien als aanduiding dat het een desinfecterende werking heeft. Wanneer de huid beschadigd is, ontstaat er een zacht weefsel: granulatieweefsel. Dit zorgt voor de genezing. Goudsbloem stimuleert deze wondgenezing. Wat goudsbloem ook bevat is salicylzuur. Salicylzuur is een exfoliant, wat betekent dat het oude huidcellen losweekt.

Veel mensen zijn al bekend met de Latijnse naam calendula, met name calendula-zalf. Deze zalf wordt vaak gebruikt bij droge huid, eczeem, psoriasis en andere huidaandoeningen. Maar ook ter bevordering van de genezing van de huid kan deze worden gebruikt om grove littekens te voorkomen.

Bij gebruik van een kompress met de Zweedse kruiden van Maria Treben wordt ook goudsbloemzalf aangeraden om de huid te beschermen tegen irritatie.

Al met al een zalf die je eigenlijk altijd in huis moet hebben.

Bij thee van goudsbloem wordt aangeraden om een ander kruid toe te voegen voor de smaak. Zo kun je toch genieten van de thee en profiteren van de zuiverende werking ervan.

Wil je goudsbloemzalf proberen? Ik verkoop deze ook in mijn praktijk. Stuur een bericht voor vragen of vraag ernaar wanneer je in de praktijk bent.