Skip to content

Shiatsu

Shiatsu is een traditionele Japanse massagetherapie die gebaseerd is op principes uit de traditionele Chinese geneeskunde (TCM). De naam “shiatsu” betekent letterlijk “vingerdruk” in het Japans, wat de kern van deze therapie weergeeft: het toepassen van druk met de vingers, handen en soms zelfs ellebogen en knieën op specifieke punten op het lichaam om de energiestroom (qi of chi genoemd) te herstellen en het welzijn te bevorderen.

Enkele belangrijke kenmerken van shiatsu zijn:

  1. Energiebalans: Shiatsu beoogt de balans van de vitale levensenergie (qi) in het lichaam te herstellen. Volgens de principes van TCM stroomt qi door meridianen of energiebanen in het lichaam, en verstoringen in deze stroom kunnen leiden tot fysieke of emotionele ongemakken.

  2. Drukpunten: Tijdens een shiatsu-sessie worden specifieke drukpunten gestimuleerd om de qi-stroom te reguleren. Deze drukpunten komen overeen met de meridianen en organen in het lichaam. Rotaties en strekkingen behoren ook bij de behandeling.

  3. Kleding: Shiatsu wordt meestal uitgevoerd terwijl de ontvanger gekleed is, in comfortabele, loszittende kleding. Dit maakt het toegankelijk en comfortabel voor mensen om de behandeling te ondergaan.

  4. Ontspanning: Naast het behandelen van specifieke klachten, is shiatsu ook gericht op ontspanning en het verminderen van stress. Het kan helpen om de geest te kalmeren en het lichaam te ontspannen.

  5. Holisme: Shiatsu benadert de gezondheid holistisch, wat betekent dat het niet alleen gericht is op het verlichten van symptomen, maar ook op het begrijpen van de onderliggende oorzaken en het bevorderen van algehele welzijn.

 

Shiatsu wordt vaak toegepast voor uiteenlopende klachten, waaronder rugpijn, hoofdpijn, spijsverteringsproblemen, slaapstoornissen en stressgerelateerde aandoeningen. Het kan ook worden gebruikt als een preventieve behandeling om de gezondheid en vitaliteit te behouden.

 

 

Ik voer mijn massages traditioneel uit op een futon, een met de hand gemaakt Japans matras. Mijn aanpak omvat het gebruik van mijn eigen lichaamsgewicht om de massage uit te voeren. Ik pas de druk zorgvuldig aan op basis van jouw behoeften, met zachtheid wanneer dat nodig is en stevigheid waar het mogelijk is.

Belangrijke voorbereiding: Eet lichte maaltijden of onthoud je minstens 1,5 uur voor de behandeling van voedsel. Draag comfortabele kleding en vergeet niet je eigen handdoek mee te nemen.

Tijdens de behandeling kunnen ook technieken zoals cupping, guasha of moxatherapie worden toegepast.

Voor aanvullende informatie over Shiatsu en Chinese geneeswijzen, kun je terecht op www.zhong.nl.