Skip to content

Moxa, cupping en guasha

Moxa

Moxa is een samengeperst kruid (bijvoet) dat aangestoken wordt en dichtbij een acupunctuurpunt of gebied bij de huid wordt gehouden. 

De stick bereikt een temperatuur van 180-200 graden Celsius, waardoor de warmte diep kan doordringen. Het is geheel pijnloos en mensen vinden de behandeling over het algemeen zeer aangenaam. Moxa helpt om koude uit het lichaam te verdrijven en stimuleert de beweging van Qi. Steeds meer mensen zijn inmiddels bekend met deze prachtige techniek, vooral de toepassing ervan tijdens de zwangerschap om een baby in stuitligging te helpen draaien.

Moxa wordt niet gebruikt bij een buitentemperatuur hoger dan 22 graden.

 

 

Cupping

In mijn praktijk maak ik gebruik van de traditionele methode van cupping met glazen cups en vuur. Deze cups worden op de huid geplaatst en vacuüm gezogen, wat beweging in de diepere lagen van het bindweefsel teweegbrengt. Dit leidt tot een verbeterde doorbloeding en bevordert het naar de oppervlakte brengen van afvalstoffen, waardoor het lichaam ze gemakkelijker kan afvoeren. Als de behandeling als pijnlijk wordt ervaren en de huid snel verkleurt, kan dit duiden op de aanwezigheid van veel afvalstoffen. De verkleuring verdwijnt meestal na enkele dagen. Direct na de behandeling ervaren mensen vaak al verlichting.

Het versterkt de spieren, vermindert spierspanningen en verlicht stijfheid, wat resulteert in een algeheel gevoel van ontspanning.

Hoewel er zelden aan gedacht wordt om lang te gaan bij een TCM therapeut bij beginnende griep of verkoudheid, kan cupping ook worden ingezet als preventieve maatregel hiertegen. Als cupping wordt toegepast bij de eerste tekenen van opkomende griep, kan deze techniek helpen om ernstigere symptomen te voorkomen.

 

Guasha

Guasha vindt zijn oorsprong in China en is een behandelmethode die meer dan 2000 jaar oud is. De naam betekent letterlijk ‘het schrapen van ziekte uit het lichaam’. Deze diepe massage stimuleert de energiestroom in het lichaam. Hierdoor wordt de huid warm en rood, en hoe roder of zelfs paarser de huid wordt, des te meer afvalstoffen er worden vrijgemaakt. Deze verkleuring verdwijnt vanzelf na enkele dagen. Lees hier mijn blog over guasha. 

Door de druk van het schrapen wordt gestagneerde energie (toxines) losgemaakt en naar de oppervlakte gevoerd, waardoor deze makkelijker door het lichaam afgevoerd kunnen worden.

De stenen zijn in allerlei maten en vormen te koop en worden ook veel gebruikt voor het gezicht in de wellness branche. Zie hieronder hoe je zelf aan de slag kunt met guasha voor je gezicht.