Skip to content

Dikke darm 4: Het punt van de eigenwaarde

LI4, 合谷 (He Gu) Dikke darm 4: De verbindende vallei

Als je ooit een acupunctuurbehandeling hebt ondergaan, is de kans groot dat je bekend bent met dikke darm 4 (LI4), een veelgebruikt acupunctuurpunt. Dit punt behoort tot de belangrijkste punten van de dikke darmmeridiaan.

Afb.: A manual of acupuncture Deadman, 2007

Het is bijzonder populair voor het verlichten van pijn en andere klachten in het hoofd en het gezicht. De dikke darmmeridiaan eindigt in het gezicht, naast de neus, en heeft een krachtige invloed op onze sinussen en zintuiglijke organen. Daarnaast heeft dit punt een regulerende werking op ons immuunsysteem (in de Traditionele Chinese Geneeskunde, TCM, bekend als Wei Qi), de darmen en transpiratie.

Psychologisch gezien wordt de dikke darmmeridiaan geassocieerd met het vermogen om los te laten, wat een essentieel aspect is van het proces van uitwisseling met de omgeving. LI4 kan dienen als een kalme verbinding tussen het verleden en het heden en wordt soms het punt van zelfwaardering genoemd, waar je de ruimte hebt om jezelf te zijn.

Fysieke werking

Fysiek gezien is dit punt buitengewoon effectief bij het verlichten van pijn, met name in het gezicht, het hoofd en de nek (bijvoorbeeld bijholtepijn, tandpijn, oorpijn, kaakspanning, enzovoort). Bovendien is het nuttig bij ontgiftingsprocessen, zoals bij constipatie, diarree, voedselvergiftiging en zelfs katers. Een belangrijke opmerking: hoewel LI4 uitstekend is om pijn te verlichten bij menstruatiekrampen, wordt het sterk afgeraden tijdens de zwangerschap.

Mentale werking

Mentaal gezien kan dit punt helpen om onze innerlijke hulpbronnen aan te spreken, waardoor we gemakkelijker kunnen loslaten. Het kan een heldere, verfrissende energie en gedachten terugbrengen naar het begrip van het hart, vooral wanneer we angstig en verward zijn (Kaatz, 2012).

 

BELANGRIJK: dit punt mag NIET gebruikt worden tijdens de ZWANGERSCHAP.

De lokatie:

Je kunt LI4 vinden in het vlezige deel tussen de duim en de wijsvinger, in de “V”. Het bevindt zich op het hoogste punt van de “V” wanneer de duim en de wijsvinger tegen elkaar worden gedrukt. Het masseren van dit punt kan soms een beetje pijnlijk zijn, wat vaak betekent dat het extra aandacht nodig heeft. Dit kan ook helpen om de juiste locatie te identificeren.

Eenmaal gevonden, kun je dit punt gedurende enkele minuten masseren met zachte tot matige druk in kleine cirkelvormige bewegingen. Acupressuur werkt meestal vrij snel, dus je zou binnen enkele minuten enige verlichting moeten voelen. Als je LI4 masseert voor migraine of acute sinuspijn, kan het nodig zijn om deze massage gedurende de dag te herhalen als de pijn terugkeert.