Skip to content

Nier-1 Staan voor wie je bent

KID 1″ , 涌泉

De niermeridiaan heeft als enige meridiaan een uniek punt aan de onderkant van de voet, bekend als Nier-1 of KID1. Het is het laagst gelegen punt op ons lichaam en vormt het eerste contact met de aarde.

Nier-1 staat voornamelijk bekend om zijn vermogen om slapeloosheid en angst te verlichten. Het kan ook helpen bij het verlichten van hoofdpijn, duizeligheid, slecht zicht en neusbloedingen. Bovendien wordt dit punt vaak gebruikt om symptomen geassocieerd met de menopauze, zoals nachtzweten en opvliegers, te verminderen.

Het punt bevindt zich tussen het tweede en derde middenvoetsbeentje, ongeveer een derde van de afstand tussen de basis van de tweede teen en de hiel. Als je de knokkels van de kleine teen en de grote teen naar elkaar toe duwt, zal er op dit punt een natuurlijke plooi ontstaan.

Deadman & Mazin, Manual of Acupuncture

Het boek “Manual of Acupuncture” van Deadman & Mazin vermeldt dat Nier-1 het laagste acupunctuurpunt op het lichaam is en wordt gebruikt om overtollige energie van het bovenste deel van het lichaam af te voeren. Dit komt voort uit het idee dat veel energie, die normaal gelijkmatig door het lichaam zou moeten stromen, zich te veel concentreert in het hoofd. Dit wordt soms omschreven als “te veel in het hoofd zitten”.

Velen van ons kennen mensen, misschien zelfs onszelf, die we zouden beschrijven als ‘volledig in hun hoofd’. Ze hebben de neiging om te piekeren en te overdenken. Na verloop van tijd kan dit leiden tot slapeloosheid, angst, hoofdpijn, migraine, duizeligheid, slecht zicht en zelfs neusbloedingen.

Nier-1, ook wel bekend als “Borrelende Bron” of “Gushing Spring”, biedt een beeldende voorstelling van hoe dit punt werkt. Het fungeert als een soort drukventiel. Door druk uit te oefenen op Nier-1 wordt de opgehoopte energie verspreid bij mensen die vooral in hun hoofd leven. Dit helpt bij het herstellen van emotionele kalmte en fysiek comfort.

Op emotioneel vlak staat Nier-1 voor zelfexpressie en heeft het een sterke invloed op ons bewustzijn en onze spraak, omdat de meridiaan zich uitstrekt naar de keel en de tongwortel. Mentale onrust kan worden behandeld met Nier-1.

Hoe voer je acupressuur uit op Nier-1?

Als je dit punt bij jezelf wilt stimuleren, ga dan comfortabel zitten met je knieën opgetrokken of in kleermakerszit, zodat je gemakkelijk de onderkant van je voeten kunt bereiken met je handen. Oefen met je duim stevige druk uit op het punt of maak cirkelvormige bewegingen. Je kunt beide voeten tegelijk behandelen of afwisselen. Je kunt dit gewoon doen door je sokken heen, zodat je voeten warm blijven.

Zodra je voelt dat je het juiste punt hebt gevonden, sluit je je ogen en oefen je gedurende 2-3 minuten stevige druk uit op het punt terwijl je je concentreert op je ademhaling – adem diep in door je buik en adem langzaam uit, en herhaal dit.

Als je Nier-1 bij iemand anders wilt stimuleren, kun je hen vragen om op hun rug te gaan liggen, zodat je gemakkelijker toegang hebt tot het punt. Ga bij hun voeten zitten en gebruik je duimen om gedurende 2-3 minuten stevige druk uit te oefenen op het punt aan beide zijden.