Mensen die me al wat langer kennen, zijn zich er inmiddels van bewust dat ik dol ben op een voedzaam ontbijt. Vaak heb ik het over het genieten van een kom soep, een heerlijke omelet, of een andere warme maaltijd om mijn dag goed te beginnen.
Het bereiden van zo’n ontbijt vergt echter behoorlijk wat tijd, en tijd is vaak schaars in de ochtend, vooral als we ons haasten om aan het werk te gaan.
Daarom neem ik meestal de moeite om een grote pan soep te maken en deze in individuele porties in te vriezen. Zo heb ik altijd een voorraadje klaarliggen.
Aangezien ik een grote fan ben van prei, wil ik graag mijn eigen recept voor preisoep met jullie delen. Natuurlijk kun je van deze heerlijke soep ook op elk ander moment van de dag genieten.

Benodigdheden (voor een grote pan soep ca. 8 porties):
4 flinke stengels prei, in halve ringen gesneden
4 middelgrote aardappelen, in stukken van 1,5-2 cm gesneden
2 uien, in stukjes
2 tenen knoflook, geperst of in stukjes gehakt
Snufje koriander
Snufje komijn
2 laurierblaadjes
2 bouillonblokjes (groente of kip)
Kruiden: (liefst vers)
Oregano
Tijm
Basilicum
Kurkuma
Peper
Zeezout
(optioneel) 200 gram gerookte kipreepjes
Verwarm 3 eetlepels olijfolie in een diepe pan. Fruit de uien met de knoflook samen met de koriander en komijn.
Als de uien wat glazig worden doe je de prei en aardappelen in de pan
Bak dit kort even mee
Voeg de bouillonblokjes toe en water tot alles onder gedompeld is. (ca. 2 liter)
Voeg ook de laurierblaadjes toe en roer alles even door
Als het kookt zet je het vuur iets lager en laat het pruttelen tot de aardappelen gaar zijn
Dan verwijder je de laurierblaadjes en voeg je de (verse) kruiden toe.
Pureer nu alles tot de gewenste dikte. Voeg eventueel water toe als de soep te dik is.
Maak verder op smaak met peper en zeezout.
Voeg als laatste de gerookte kipreepjes toe.
Indien je de soep vegetarisch wilt houden, laat je de kipreepjes achterwege en gebruik dan groentebouillon.