Velen van jullie weten inmiddels dat ik gek ben op een voedzaam ontbijt. Ik heb het regelmatig over soep of een omelet om de dag mee te beginnen.
Zo’n ontbijt te bereiden kost natuurlijk best wat tijd. Tijd die we vaak tekort komen in de ochtend voordat we gaan werken.
Daarom maak ik meestal een grotere pan soep en per portie vries ik dan een voorraadje in.
Ik ben gek op prei en daarom deel ik dit eigen recept graag met jullie. Natuurlijk kun je deze soep ook op elk ander moment van de dag eten.

Benodigdheden (voor een grote pan soep ca. 8 porties):
4 flinke stengels prei, in halve ringen gesneden
4 middelgrote aardappelen, in stukken van 1,5-2 cm gesneden
2 uien, in stukjes
2 tenen knoflook, geperst of in stukjes gehakt
Snufje koriander
Snufje komijn
2 laurierblaadjes
2 bouillonblokjes (groente of kip)
Kruiden: (liefst vers)
Oregano
Tijm
Basilicum
Kurkuma
Peper
Zeezout
200 gram gerookte kipreepjes
Verwarm 3 eetlepels olijfolie in een diepe pan. Fruit de uien met de knoflook samen met de koriander en komijn.
Als de uien wat glazig worden doe je de prei en aardappelen in de pan
Bak dit kort even mee
Voeg de bouillonblokjes toe en water tot alles onder gedompeld is. (ca. 2 liter)
Voeg ook de laurierblaadjes toe en roer alles even door
Als het kookt zet je het vuur iets lager en laat het pruttelen tot de aardappelen gaar zijn
Dan verwijder je de laurierblaadjes en voeg je de (verse) kruiden toe.
Pureer nu alles tot de gewenste dikte. Voeg eventueel water toe als de soep te dik is.
Maak verder op smaak met peper en zeezout.
Voeg als laatste de gerookte kipreepjes toe.
Indien je de soep vegetarisch wilt houden, laat je de kipreepjes achterwege en gebruik dan groentebouillon.