Skip to content

Waarom is het ontbijt zo belangrijk?

Ontbijt als een keizersoup-1429793_1280

Lunch als een edelman

Dineer als een bedelaar

Deze bekende uitspraak onderstreept het belang van een stevig ontbijt, dat onze motor aandrijft. Maar hoe werkt dit eigenlijk?

In de traditionele Chinese geneeskunde wordt alles beschouwd als een cyclus, vergelijkbaar met de 24 uur in een dag en de 4 seizoenen in een jaar – natuurlijke fenomenen waar we geen controle over hebben.

In ons lichaam volgen organen ook een cyclus, bekend als de orgaanklok. Elk orgaan heeft een optimale en minimale activiteitstijd. De maag, bijvoorbeeld, bevindt zich in zijn optimale toestand tussen 7 en 9 uur ’s ochtends. De maag is het eerste orgaan dat onze voeding ontvangt. Daarna is het de beurt aan de milt, die tussen 9 en 11 uur ’s ochtends actief is en voedingsstoffen omzet in lichaamseigen stoffen. Een goed verteerbaar ontbijt is essentieel voor een optimale fysieke en mentale functie.

Een gezonde milt staat garant voor goede concentratie en innerlijke rust. Als je vaak moe bent, snel blauwe plekken krijgt, last hebt van aambeien of een opgeblazen gevoel na het eten, kan een zwakke miltenergie een rol spelen.

Wat kun je hieraan doen? Kies voedingsmiddelen die goed zijn voor de milt en begin je dag met een warm ontbijt. Persoonlijk ontbijt ik graag met soep. Warme voeding wordt snel door mijn lichaam opgenomen, waardoor ik me snel energiek voel om aan mijn dag te beginnen.

Waarom een warm ontbijt? Ons lichaam heeft een constante temperatuur van 37 graden Celsius. Alles wat we eten dat koud is, koelt onze maag en lichaam af, wat veel energie kost. Dit is zonde, vooral als we nog een hele dag voor de boeg hebben!

Het is opvallend dat in het Westen veel mensen kiezen voor een koud ontbijt. Vroeger at ik vaak helemaal geen ontbijt, omdat ik niets weg kreeg, vooral als ik mezelf ’s ochtends brood of crackers probeerde voor te schotelen.

Ook al denk je dat een warm ontbijt niets voor jou is, probeer het gewoon eens uit. Geef je kinderen een kom warme havermoutpap of soep in plaats van een boterham en vraag hoe hun dag op school is gegaan. De kans is groot dat ze beter hebben gepresteerd. Heb je weinig tijd voor een uitgebreide maaltijd en geef je de voorkeur aan een kom yoghurt? Drink dan na afloop een glas warm water of thee om je maag te helpen opwarmen.

Gun jezelf de tijd om te eten en kauw goed. Laat andere activiteiten achterwege tijdens de maaltijd. Geniet van elke hap en proef wat je eet.

Als je wat inspiratie zoekt, probeer dan recepten uit het boek “Ontbijt je fit” van Jutta Koehler. Dit boek werd aanbevolen tijdens mijn studie shiatsu massagetherapie en is nu een onmisbaar onderdeel van mijn keuken. Het bevat seizoensgebonden recepten om je te helpen omgaan met veranderende weersomstandigheden, variërend van kippensoep tot gezonde pannenkoeken. Er is voor ieder wat wils.