Waarom is het ontbijt zo belangrijk?

Ontbijt als een keizersoup-1429793_1280

Lunch als een edelman

Dineer als een bedelaar

Iedereen weet eigenlijk wel dat het ontbijt heel belangrijk is, want het start onze motor op. Uitspraken als hierboven kennen veel mensen wel.

Maar hoe werkt dat dan?

In de Chinese geneeskunde wordt alles gezien als een cyclus. Net zoals er 24 uur in een dag zitten en 4 seizoenen in een jaar. Natuurlijke verschijnselen waar we niks aan kunnen veranderen.

In ons lichaam gaat ook alles volgens een cyclus, de zogeheten orgaanklok. Ieder orgaan heeft een optimaal-tijd en een minimaal-tijd. Voor de maag is de optimale tijd van 7 tot 9 uur in de ochtend. De maag is het orgaan dat als eerste onze voeding ‘ontvangt’. De milt is het volgende orgaan die aan de slag gaat met onze voeding in de optimaal-tijd van 9 tot 11 uur. De milt transformeert de voedingsmiddelen tot lichaamseigen stoffen. Als je het ontbijt goed kunt verteren kun je ook veel beter functioneren, zowel fysiek als mentaal.

Een gezonde milt staat voor een goede concentratie en een rustige geest.

Ben je vaak moe, heb je snel blauwe plekken, last van aambeien of een opgeblazen gevoel na het eten? Grote kans dat je milt energie zwak is.

Wat je ertegen kunt doen? Gezonde voeding kiezen voor de milt met een warm ontbijt.

Zelf ontbijt ik regelmatig met soep. De warme voeding zorgt voor een snelle opname in mijn lichaam en ik voel me snel energiek om iets te gaan doen. Waarom een warm ontbijt?

Ons lichaam is 37 graden warm. Alles wat we eten wat kouder is koelt onze maag en lichaam af en dat kost ons veel energie. Erg zonde als we er nog een hele dag tegenaan moeten!

Vreemd genoeg eten we vooral in het Westen veelal een koud ontbijt. Vroeger at ik meestal geen ontbijt, ik kreeg niks weg en dat bleef ik mezelf voorhouden. Dat was zeker zo in de tijd dat ik ’s morgens brood at of crackers.

Als je denkt dat warm ontbijt niks voor jou is, probeer het gewoon eens uit. Geef je kinderen een kom warme havermoutpap of soep in plaats van een boterham en vraag hoe het gegaan is op school op die dag. Grote kans dat hij of zij beter heeft kunnen presteren.

En houd je aan regelmatige tijden. Neem de tijd voor je maaltijd en kauw goed. Ga geen andere activiteiten doen tijdens het eten. Geniet en proef.

Mocht je inspiratie willen opdoen:

Ik bereid regelmatig recepten uit het boek Ontbijt je fit van Jutta Koehler. Deze werd aanbevolen tijdens mijn studie shiatsu massage en is niet meer weg te denken uit mijn keuken. Het fijne is ook dat er per seizoen recepten in vermeld staan die helpen om met de wisselende weersomstandigheden om te gaan. Van kippensoep tot gezonde pannekoeken dus voor ieder wat wils.

%d bloggers liken dit: