Skip to content

Nier-27 Punt van persoonlijke groei

Ervaar je symptomen zoals hoest, overmatig slijm, piepende ademhaling of druk op de borst? In dat geval kan KID27 (Nier-27) een acupunctuurpunt zijn dat verlichting kan bieden wanneer je deze masseert. Bovendien kan de stimulatie van dit punt ook nuttig zijn bij klachten zoals brandend maagzuur en overgeven.

KID27, ook wel bekend als “Shufu” in de traditionele Chinese geneeskunde (TCM), wat zich vertaalt naar “Verzamelende Middelste.” Dit verwijst naar het feit dat het punt zich in het midden van de borst bevindt en wordt geassocieerd met de functie van het verzamelen van Qi (energie) en het reguleren van de ademhaling.

Dit punt is buitengewoon effectief om mentale angst en fysieke spanning te verlichten wanneer er vermoeidheid optreedt als gevolg van overmatige inspanning. Het helpt bij het opbouwen van Qi en ondersteunt het herstel van de eigen reserves van een persoon na een burn-out.

In het boek “Acupunctuur van de gevoelens” (Verlinden, 2018) wordt dit punt beschreven als het punt van persoonlijke groei van binnenin. Als er een onbalans optreedt of als dit punt bijzonder gevoelig is, kan dit erop wijzen dat je je persoonlijke groei niet op de juiste plek, namelijk binnenin jezelf, zoekt.

Aangezien de Nier ook het emotionele aspect van angst en schrik vertegenwoordigt, wordt dit punt vaak aangewend in de traditionele Chinese geneeskunde (TCM) om te helpen bij het verlichten van angstgevoelens en depressie.

Locatie van KID27: KID27 bevindt zich aan beide zijden van het lichaam, net onder het sleutelbeen en iets naar beneden.

Massage: Plaats je duim op het punt KID27 aan de ene kant van het lichaam en je andere duim op hetzelfde punt aan de andere kant. Gebruik zachte, maar stevige druk. Maak cirkelvormige bewegingen met je duimen, terwijl je geleidelijk dieper in de spieren en weefsels drukt. Dit zou geen pijn moeten veroorzaken, maar eerder een aangename druk.

Adem rustig tijdens de massage. Diepe ademhaling kan helpen om de effecten te versterken.

Duur: Masseer KID27 gedurende 1-2 minuten aan elke kant of langer indien gewenst.

Herhaling: Je kunt deze massage meerdere keren per dag herhalen, afhankelijk van de ernst van de symptomen.

Het masseren van KID27 kan helpen om de energiestroom te bevorderen, ontspanning te brengen en mogelijke verlichting te bieden bij de genoemde klachten. Als de symptomen aanhouden of verergeren, is het echter altijd raadzaam om medisch advies in te winnen en een professionele acupuncturist of traditionele Chinese geneeskundige te raadplegen voor een grondiger behandeling.