Skip to content

Metaal element – de herfst en de organen Long en Dikke Darm

 

In de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM) is het concept van “organen” enigszins anders dan in de westerse geneeskunde. TCM-organen zijn meer dan alleen fysieke structuren – het zijn functionele systemen met bredere rollen in de algehele gezondheid van het lichaam.

Volgens TCM zijn aan elk seizoen specifieke organen, evenals een element en emotie gekoppeld. Het herfstseizoen is nauw verbonden aan het yin-orgaan de Long, samen met hun yang-orgaan de Dikke Darm. Beide zijn verbonden met het Metaal element en de emoties van verdriet en droefheid. Emotioneel en fysiek zijn de Longen en de Dikke Darm verantwoordelijk voor het helpen “loslaten” van alles wat je niet nodig hebt – van levenservaringen en emoties, tot daadwerkelijke stofwisselingsbijproducten.

Element en Emotie van de Herfst

Het Metaal element staat symbool voor verfijning en vertegenwoordigt het scheiden van datgene wat is opgebruikt, onzuiver of overbodig is van datgene wat puur is. Door middel van deze zuivering verwijderen we onzuiverheden om tot een staat van essentie te komen. Zowel de Longen als de Dikke Darm vervullen deze rol door te absorberen wat het lichaam dient en te elimineren wat niet langer nodig is.

Dit proces van “loslaten” kan ook van toepassing zijn op het loslaten van bepaalde emoties of verbondenheid. Met name in het herfstseizoen zijn gevoelens van verdriet en droefheid prominent aanwezig. Hoewel dit uitdagend kan zijn, biedt verdriet ons de gelegenheid om onze verliezen te erkennen en afstand te doen van ideeën, gedragingen en relaties die niet langer relevant of zinvol zijn.

De Longen

De Longen behoren tot de meest vitale organen in TCM en spelen een essentiële rol bij het beheersen van de Qi (energie) en de ademhaling in het lichaam. Hoewel het inademen van zuurstof van groot belang is, vertegenwoordigt deze ritmische beweging van in- en uitademen, het binnenkomen en verlaten van onze essentie, ons fundamentele gevoel van overleving en bestaan. Tijdens de herfstperiode zijn de longen bijzonder gevoelig, waardoor het van uiterst belang is om goed voor ze te zorgen, vooral als je te maken hebt met ademhalingsproblemen.

Binnen de Longen huist de geest die bekend staat als Po, vaak aangeduid als de “lichamelijke ziel” of “dierlijke ziel.” Deze geest wordt beschouwd als het aardse aspect van de ziel en heeft betrekking op ons fysieke lichaam, instincten en onze verbinding met de materiële wereld. Po is tevens verantwoordelijk voor onze overlevingsinstincten, zoals de reactie van vechten of vluchten.

Wanneer er een evenwichtige en sterke relatie is tussen de Longen en de Po-geest, is een persoon in staat om helder te spreken, diep te ademen en assertief en rechtvaardig te handelen. Bij een onbalans zullen ademhalingsproblemen optreden, gepaard met intense gevoelens van verdriet en droefheid, en kan men vasthouden aan het verleden, met moeite om vooruit te gaan.

De Dikke Darm

Als partnerorgaan van de Longen is de voornaamste rol van de Dikke Darm om restanten van verteerd voedsel, ook wel afvalmateriaal genoemd, van de Dunne Darm te ontvangen, vocht ervan te onttrekken en vervolgens het overgebleven afval uit het lichaam te verwijderen. Deze functie is van essentieel belang voor het handhaven van de waterbalans in het lichaam en het reguleren van de stoelgang. Een gezonde werking van de Dikke Darm is van cruciaal belang voor een goede spijsvertering en het verwijderen van toxines.

De gezondheid van de Dikke Darm kan ook van invloed zijn op het emotionele welzijn van een persoon, en vice versa. Een gezonde Dikke Darm helpt personen om emotionele belemmeringen los te kunnen laten en evenwicht en helderheid in hun leven te vinden. Aan de andere kant kan een onbalans in de Dikke Darm zich uiten in emotionele verstoringen met betrekking tot het loslaten van zaken, mensen of situaties in het leven. Bovendien wordt verondersteld dat langdurig verdriet of droefheid de werking van de Dikke Darm kan beïnvloeden en leiden tot fysieke symptomen zoals obstipatie of diarree.

 

Leefstijl tips

Om de gezondheid van de Longen en de Dikke Darm tijdens de herfst te ondersteunen, kun je de volgende tips proberen:

  1. Zorg voor voldoende vochtinname: Terwijl we de winter tegemoet gaan, kan uitdroging zowel voor de Longen als de Dikke Darm een factor zijn. Het is belangrijk om voldoende gehydrateerd te blijven en het vochtgehalte in het lichaam op peil te houden door voldoende water te drinken en voedingsmiddelen te consumeren die rijk zijn aan vocht, zoals soepen en stoofschotels. Voldoende gehydrateerd blijven helpt om ziekteverwekkers en bacteriën af te weren, constipatie te voorkomen en een gezonde werking van de Dikke Darm te ondersteunen.
  2. Goede huidverzorging: Zowel de Longen als de Dikke Darm zijn verbonden met de huid. Huidproblemen kunnen verergeren of zich manifesteren tijdens het herfstseizoen, dus het is raadzaam om in deze periode meer aandacht te besteden aan huidverzorging.
  3. Denk aan je dieet en voeding: Voedingsmiddelen die in verband worden gebracht met de Longen en het Metaal element omvatten peren, appels, witte paddenstoelen, radijzen en voedsel met witte of lichtgekleurde pigmenten. Probeer overmatig koude of rauwe voedingsmiddelen te vermijden en geef de voorkeur aan warm bereide gerechten. Als het gaat om de Dikke Darm, kun je voedingsmiddelen met een hoog vezelgehalte overwegen, zoals granen, peulvruchten en groenten.
  4. Doe aan lichaamsbeweging en ademhalingsoefeningen.