De drijvende kracht Qi

IMG_5317

Qi is levenskracht. Alles in de Chinese geneeskunde is gebaseerd op Qi. (uitspraak is ‘tsjie’) . Qi is energie dat deel uitmaakt van alles wat bestaat.

Qi is niet zichtbaar, maar materie wordt erdoor gevormd. Bergen die ontstaan, bossen die groeien, rivieren die stromen en dieren die zich voortplanten zijn manifestaties van Qi.

Ook alle functies van de mens zijn Qi: de spijsvertering, ademen, het denken en voelen, bewegen en voortplanten. Qi is datgene wat het lichaam doet leven. Je kunt het niet omschrijven als één gegeven, er zijn vele vormen van Qi.

Qi zit ook in onze voeding. Vooral verse groenten bevatten veel Qi. Graan bevat zelfs zoveel Qi dat het na 100 jaar weer gaat ontkiemen als het in aanraking komt met water. Goede energie in voeding zorgt weer voor de juiste energie in het lichaam.

Ons lichaam is ons sterkste vermogen. Als er ziekte of een klacht ontstaat betekent het dat er iets is verstoord en dat ons lichaam het (even) niet aan kan.

De Westerse geneeskunde is veelal gebaseerd op symptoombestrijding. Dat kan helpen om je weer beter te voelen en soms verdwijnen klachten vanzelf. De Chinese geneeskunde behandelt omstandigheden waardoor de verstoring duidelijker in beeld komt en blijvend verholpen kan worden.

Qi drijft dus verschillende processen aan in ons lichaam. Het is belangrijk om naar je lichaam te luisteren om zo te weten waar het behoefte aan heeft.

Wil je meer weten over verschillende soorten Qi in het lichaam? Houd mijn blogs in de gaten waarin ik dieper zal ingaan op de soorten Qi’s en welke organen daar onderdeel van zijn.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: