Skip to content

Klachten van de zintuigen

 

Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM) bekijkt klachten van de zintuigen vanuit het perspectief van energetische onbalans en verstoringen in de stroom van levensenergie, oftewel “Qi”. Hier zijn enkele veelvoorkomende klachten van de zintuigen en hoe ze vanuit het TCM-perspectief worden benaderd:

 1. Gezichtsverlies of wazig zicht:

  Dit kan wijzen op een verstoring van de lever- en nier-energie, die verantwoordelijk zijn voor het voeden van de ogen. Het herstel van de balans in deze organen en het bevorderen van de vrije stroom van Qi en bloed zijn belangrijke aspecten van de behandeling.

 2. Oorproblemen, zoals doofheid of oorsuizen:

  Dit wordt vaak geassocieerd met een disharmonie in de nier- en blaas-meridianen, die de oren voeden. Behandeling kan gericht zijn op het versterken van deze meridianen en het herstellen van de balans in het waterelement van het lichaam.

 3. Smaak- en reukstoornissen:

  Dit kan duiden op een verstoring van de milt- en maag-energie, die verantwoordelijk zijn voor het verwerken van voedsel en vloeistoffen. Een aanpak zou kunnen bestaan uit het harmoniseren van deze organen en het bevorderen van een gezonde spijsvertering.

 4. Gevoeligheid voor fel licht of geluid:

  Dit kan wijzen op een verstoring van de lever-energie, die betrokken is bij de regulatie van de emoties. Balancerende technieken kunnen worden toegepast om de lever-energie te kalmeren en een vrije stroom van Qi te bevorderen.

 5. Algemene vermoeidheid van de zintuigen:

  Dit kan worden gezien als een teken van algemene Qi-deficiëntie. De behandeling zou gericht zijn op het versterken van de algemene levensenergie, het aanvullen van Qi en het herstellen van het evenwicht tussen de verschillende organen.