Skip to content

Fysieke pijn

Acupunctuurbehandeling kan op verschillende manieren pijnverlichting bewerkstelligen.

Hoe het werkt:

  1. Endorfines: Acupunctuur stimuleert de afgifte van endorfines, die natuurlijke pijnstillers zijn. Endorfines verminderen pijngevoeligheid en creëren een gevoel van welzijn. Het inbrengen van naalden op specifieke acupunctuurpunten kan het vrijkomen van endorfines in het lichaam bevorderen.
  2. Zenuwpoorttheorie: acupunctuur kan de pijnperceptie beïnvloeden door de poorten in het zenuwstelsel te reguleren. De prikkels van acupunctuurnaalden kunnen de overdracht van pijnsignalen veranderen en de pijn verminderen.
  3. Ontstekingsremming: Acupunctuur heeft het vermogen ontstekingen te verminderen, een veelvoorkomende factor bij pijnklachten. Het verminderen van ontstekingen kan leiden tot pijnverlichting door middel van acupunctuur.
  4. Stimulatie van bloedcirculatie: Het plaatsen van naalden op specifieke punten kan de doorbloeding verbeteren. Dit helpt bij het verminderen van spierspanning en het bevorderen van het herstel van beschadigd weefsel, wat leidt tot pijnvermindering.
  5. Regulering van neurotransmitters: Acupunctuur kan de balans van neurotransmitters in de hersenen beïnvloeden, zoals serotonine en noradrenaline, die betrokken zijn bij het reguleren van pijn en stemming. Het kan helpen bij het verlichten van zowel pijn als stress.
  6. Normalisatie van energiestromen: Volgens de traditionele Chinese geneeskunde (TCM) zijn gezondheidsproblemen, waaronder pijn, vaak het gevolg van een onbalans in de energiestromen in het lichaam. Acupunctuurpunten worden gestimuleerd om deze energiebalans te herstellen, wat kan bijdragen aan pijnverlichting.

Pijn fungeert als een waarschuwingssignaal van het lichaam om de hersenen op de hoogte te stellen van mogelijke problemen, en het is een natuurlijk beschermingsmechanisme. Het wegnemen of onderdrukken van pijn betekent niet noodzakelijk dat de onderliggende oorzaak wordt aangepakt, laat staan dat de patiënt volledig genezen is. Daarom blijft het noodzakelijk om de oorzaak van de aandoening te onderzoeken en aan te pakken. Traditioneel speelt acupunctuur een belangrijke rol bij de behandeling van zowel acute als chronische pijnklachten.

In mijn praktijk maak ik onder andere gebruik van de Balans Methode.

Deze aanpak, bekend als de “Bafeng” of “Balance Method Acupuncture,” is ontwikkeld door Dr. Richard Tan, een acupuncturist geboren in Taiwan. Deze methode is gericht op het behandelen van pijn en andere gezondheidsklachten door het herstellen van lichamelijk evenwicht en het verminderen van pijnlijke symptomen. Hoewel geworteld in de traditionele Chinese geneeskunde (TCM), omvat het unieke concepten en technieken. Een opvallend kenmerk van deze methode is dat de naalden niet rechtstreeks op de pijnlijke plek worden geplaatst; in plaats daarvan worden ze geplaatst op andere delen van het lichaam, en het leidt vaak tot onmiddellijke pijnverlichting.