Skip to content

Acupunctuur en hulp bij afvallen

Overgewicht is een groeiend probleem in Nederland, waarbij meer dan de helft van de volwassenen momenteel kampt met overgewicht. Deze tendens neemt toe naarmate mensen ouder worden, met ouderen die vaak een hoger gewicht hebben dan jongvolwassenen. Onder de volwassenen heeft ongeveer 35% matig overgewicht (BMI >25 kg/m2) en 15% ernstig overgewicht (BMI >30 kg/m2). Het is opmerkelijk dat mannen vaker overgewicht hebben dan vrouwen, terwijl vrouwen vaker last hebben van obesitas (bron: Nederlandse Obesitas Stichting).

Vaak denken we dat we gezond eten, maar de voedingsmiddelen die in supermarkten worden aangeboden, worden soms onterecht gepromoot als gezond. Verpakkingen kunnen allerlei gezonde voedingsstoffen vermelden, maar de daadwerkelijke gezondheidseffecten zijn vaak twijfelachtig.

In onze welvarende samenleving zijn er veel risicofactoren voor overgewicht. We hebben drukke levens met werk, gezin en sociale verplichtingen, waardoor goede voeding er soms bij inschiet. Supermarkten en voedselproducenten spelen hier handig op in.

Wanneer we ons bewust worden van de noodzaak om gewicht te verliezen, overwegen velen diëten. Het is echter belangrijk te realiseren dat diëten op lange termijn vaak niet effectief zijn als we na afloop weer terugvallen in oude eetgewoonten. Een structurele verandering van voeding en levensstijl is essentieel. Maar hoe pakken we dat aan? Het begint met bewustwording van ons lichaam en wat we erin stoppen.

Voor iedereen is dit een uitdaging, en kleine stappen zijn een goede start. Het dwingen van jezelf om alleen salades te eten of jezelf uithongeren heeft weinig zin en maakt het vaak onplezierig. Bovendien maakt het je niet bepaald gezelliger 😉

Het is ook belangrijk om te begrijpen wat er in de verwerkte voedingsmiddelen zit die bedoeld zijn om ons leven gemakkelijker te maken. Als je de ingrediëntenlijst op verpakkingen bekijkt, kom je vaak E-nummers tegen waarvan de betekenis niet altijd duidelijk is voor de gemiddelde persoon. Deze kunnen smaakversterkers, kleurstoffen of conserveermiddelen zijn. De veiligheid van deze stoffen wordt beoordeeld door de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA), maar er kunnen later toch twijfels rijzen. Denk aan recente gevallen zoals de zwarte koekjes met gifstoffen en verschillende sojasauzen.

We vertrouwen vaak te veel op wat er beschikbaar is in de winkels. Het feit dat een product verkocht mag worden als zijnde gezond, betekent niet noodzakelijkerwijs dat het ook gezond is.

Een andere belangrijke stap is om te kijken naar de hoeveelheid voedsel die we dagelijks consumeren en hoe dit samenhangt met onze activiteiten. Mensen die een zittende levensstijl hebben, hebben een ander voedingspatroon nodig dan degenen die fysiek actief zijn. Probeer drie maaltijden per dag te eten en beperk jezelf tot maximaal twee tussendoortjes. Sla het ontbijt niet over en beschouw het als de belangrijkste maaltijd van de dag. Een goed ontbijt, zoals warme havermout, kan je lichaam op de juiste manier op gang brengen. Een suikervrij ontbijt kan voorkomen dat je de hele dag naar suikers verlangt. En mogelijk kun je dan van de snoeppot op je werk afblijven 😉

Beweging is ook van vitaal belang om fit en energiek te blijven. Je hoeft geen fanatieke sporter te zijn; dagelijkse beweging zoals een half uur stevig wandelen kan al voldoende zijn. Het bevordert ook een goede nachtrust. Bovendien is het raadzaam om de trap te nemen in plaats van de lift en de fiets te gebruiken wanneer dat mogelijk is.

Daarnaast is het belangrijk om te genieten van voedsel en dit met aandacht te doen. We hebben vaak geen idee hoeveel geluk we hebben dat we keuze hebben in ons eten. Eet zonder afleiding, bijvoorbeeld zonder televisie of telefoon, en kauw je eten grondig. Een goede spijsvertering begint al in je mond.

Tot slot is het waardevol om te beseffen dat gewichtstoename door verschillende factoren kan worden beïnvloed, waaronder genetische aanleg of de werking van de schildklier. Acupunctuur kan een ondersteunende rol spelen bij gewichtsverlies door zowel fysiek als mentaal te helpen. Het kan wilskracht versterken en energie geven om actief te blijven, waardoor je minder gefocust bent op eten. Het herstellen van de balans in je lichaam vereist echter tijd en consistentie. Het is essentieel om geduldig te zijn en niet te ontmoedigen als je niet meteen resultaten ziet.

Als je meer informatie wilt, aarzel dan niet om vragen te stellen of een afspraak te maken.