Skip to content

Acupunctuur bij hoofdpijn en migraine

Hoofdpijnklachten zijn wijdverspreid en vrijwel iedereen ervaart wel eens hoofdpijn gedurende hun leven. In de Westerse geneeskunde worden verschillende typen hoofdpijn onderscheiden, zoals clusterhoofdpijn, migraine, spanningshoofdpijn en aangezichtspijn. Soms kan hoofdpijn zelfs veroorzaakt worden door het gebruik van pijnstillers die eigenlijk bedoeld zijn voor andere soorten pijn.

 

In de context van de Chinese geneeskunde wordt er ook gekeken naar de onderliggende oorzaken van hoofdpijnklachten. Het is van belang om te begrijpen hoe en wanneer de hoofdpijn begon en vooral waar op het hoofd de pijn zich manifesteert. De oorzaak van de hoofdpijn kan variëren, zoals interne verstoringen, of het kan het gevolg zijn van een eerdere blessure (trauma) waarvan iemand zich mogelijk niet volledig bewust is. Trauma kan leiden tot stagnaties in de meridianen, en dit vereist een andere benadering dan hoofdpijn veroorzaakt door interne verstoringen.

Interne verstoringen kunnen worden getriggerd door emoties, constitutionele zwakte, ongeschikte voeding of overmatige werkbelasting zonder voldoende rust.

In mijn praktijk zoek ik naar de onderliggende oorzaak van je hoofdpijn, zodat we een duurzame oplossing kunnen vinden. In 80% van de gevallen heeft acupunctuur bewezen blijvende verbeteringen te bieden.