Skip to content

Acupunctuur bij slapeloosheid

In de traditionele Chinese geneeskunde (TCM) worden slaapproblemen vaak beschouwd vanuit een holistisch perspectief, waarbij verschillende aspecten van het lichaam en de geest in overweging worden genomen. Slaapproblemen worden in de TCM meestal beschreven als een verstoring van het evenwicht van vitale energieën, bekend als Qi en Yin en Yang, evenals een disbalans in de interne organen. Hier zijn enkele veelvoorkomende pathologieën in TCM die slaapproblemen kunnen veroorzaken of beïnvloeden:

  1. Yin-Yang onbalans: Slaapproblemen kunnen ontstaan door een disbalans tussen yin (het kalmerende, rustgevende aspect) en yang (het activerende, stimulerende aspect) energieën in het lichaam. Bijvoorbeeld, een tekort aan yin-energie kan leiden tot rusteloosheid en moeilijk in slaap vallen, terwijl een teveel aan yang-energie kan resulteren in overactiviteit en moeite hebben met doorslapen.
  2. Qi-stagnatie: Als de vitale levensenergie Qi niet vrij kan stromen in het lichaam, kan dit leiden tot slaapproblemen. Qi-stagnatie kan ontstaan door stress, emoties, of een ongezonde levensstijl en kan leiden tot rusteloosheid, woelen in bed en moeite met in slaap vallen.
  3. Leverqi-stagnatie: In de Chinese geneeskunde wordt de lever gezien als het orgaan dat verantwoordelijk is voor de vrije stroom van qi in het lichaam. Wanneer leverqi gestagneerd is, kunnen slaapproblemen ontstaan, zoals vroeg wakker worden in de ochtend, nachtmerries, of vaak wakker worden gedurende de nacht.
  4. Hart-yin tekort: Het hart wordt geassocieerd met yin-energie en speelt een belangrijke rol bij slaap. Een tekort aan hart-yin kan leiden tot rusteloosheid, angstige dromen en moeilijk in slaap vallen.
  5. Slechte voeding en levensstijl: Ongezonde voedingsgewoonten, gebrek aan lichaamsbeweging, overmatig gebruik van stimulerende middelen zoals cafeïne en alcohol, en te veel blootstelling aan schermen (blauw licht) kunnen ook leiden tot slaapproblemen volgens de principes van de Chinese geneeskunde.

De behandeling van slaapproblemen in de TCM omvat meestal het herstellen van het evenwicht van Yin en Yang, het versterken van vitale energieën zoals Qi, het kalmeren van de geest en het behandelen van eventuele onderliggende aandoeningen van de interne organen. Dit wordt vaak gedaan met behulp van acupunctuur, shiatsu-massage therapie, voedingsadvies en levensstijlaanpassingen. Het is belangrijk op te merken dat de behandeling in de TCM altijd gebaseerd is op een individuele diagnose, omdat de oorzaken van slaapproblemen van persoon tot persoon kunnen variëren.