We zijn geconditioneerd

Brain

Geconditioneerd

Eén van de vele betekenissen:

(Psychologie) (een persoon of een dier) aanleren zeker gedrag te vertonen als reactie op externe prikkels

De mens is nu eenmaal een wezen dat zich heel goed kan aanpassen aan zijn omgeving. Dat heeft heel veel voordelen, maar ook nadelen. Soms vertonen we gedrag dat we onszelf hebben aangeleerd. Een accent, een manier van praten, maar ook hoe we reageren op bepaalde situaties.  Deze overtuigingen kunnen ons redden, maar ze kunnen ons ook beperken.  Want misschien zou je best weleens een ballonvaart willen maken, maar houdt je hoogtevrees je tegen. Of omdat je vroeger als kind eens gebeten bent door een hond, heeft dat ervoor gezorgd dat je bang bent voor álle honden.

Uit onderzoekt blijkt dat we na drie keer iets te hebben meegemaakt al een patroon gaan vormen. Deze manier van denken geeft ons een richting in het leven en maakt wie we zijn.

Een vergelijking die je kunt maken met jezelf is een harde schijf van je computer. Zodra je verwekt wordt ga je nieuwe indrukken opdoen in je leven. Dat begint dus al vòòr de geboorte. Op je harde schijf staan als kind nog weinig ervaringen en ben je nog zuiver in je bewustzijn. Je besturingssysteem wordt in de loop der tijd geprogrammeerd. Het lastige is alleen dat je als kind nog niet weet wat juist of onjuiste informatie is wat je verkrijgt. Als er teveel onjuiste gegevens aanwezig zijn, zou er net als op je pc een update moeten komen. Die update is je bewustzijn, je weet dat je iets wilt veranderen. Maar als er steeds weer virussen of andere problemen komen op je harde schijf, dan is dat in wezen je onderbewustzijn die je waarschuwt voor iets wat je al kent. Iets wat je vroeger hebt geleerd of meegemaakt.

Als je iets wilt veranderen in je bestaan of in je gedrag dan zul je zelf je update moeten uitvoeren. Deze wens moet leven en je moet ervan overtuigd zijn. Zolang je dat gaat inzien zul je ontdekken dat (bijna) alles mogelijk is. Je moet er alleen wel volledig in geloven. Doorzettingsvermogen en geloof zijn wat je nodig hebt om je doel te behalen.

Stoppen met roken, afvallen, gezonder gaan leven zijn veranderingen die mensen vaak niet volhouden. Hoe dat komt zit in of het iets is wat je écht wilt of het is door je vroegere ervaringen nu eenmaal zo geprogrammeerd in je systeem dat het moeilijk is om te veranderen.

Kleine stapjes                                                                                                                                     Als je een heel groot doel hebt dat je wilt behalen, dan zul je kleine stappen moeten zetten. Volgens het boek De Creatiespiraal van Marinus Knoope is dit een natuurlijk proces waarbij je veel makkelijker patronen kan doorbreken. Hierover zal ik binnenkort meer delen.

Mijn conditionering                                                                                                                       Deze ontstond na een vervelende tijd op de middelbare school. Ik vond deze school  vreselijk en veel vakken interesseerden me niks. Ik bleef voor de tweede keer zitten en moest van school af.  Ik koos voor een opleiding in de zorg die ik in ieder geval mocht doen zonder een Mavo diploma. Na twee jaar mbo vond ik het tijd om te gaan werken, want ik had geen idee welke kant ik op wilde en ik had genoeg van het leren.

Ik vind nu, vele jaren later, dat school helemaal niet zo erg hoeft te zijn en al helemaal niet als je zelf de keuze maakt om ergens beter in te worden. En ik heb daarin wel de gedachte dat ik gewoon niet goed kan leren moeten veranderen naar: ik kan het wel!

 

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *